MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fałszywy zając...

Tradycyjne potrawy wielkanocne z Kujaw i Pomorza. Nasz region wyróżniał się smakami

Fałszywy zając

Określenie „fałszywy zając” pochodzi z języka niemieckiego (Falscher Hase) i jest charakterystyczne dla tej części Polski, która znajdowała się pod zaborem pruskim, stąd też dla Krajny, Pomorza i części Kujaw.

Fałszywy zając to pieczeń przygotowana z mięsa mielonego, najlepiej karkówki z dodatkiem przypraw oraz ugotowanych na twardo jajek. Dawniej, kiedy utrudniony był dostęp do pozyskania mięsa stosowano przy przygotowaniu fałszywego zająca dużą ilość ziemniaków oraz bułek namoczonych w mleku.

Zobacz również

Piękne kielczanki w wiosennych strojach. Podoba się Wam ich styl? [ZDJĘCIA]

Piękne kielczanki w wiosennych strojach. Podoba się Wam ich styl? [ZDJĘCIA]

Policjanci wraz z kartuskimi strażnikami miejskimi ujęli poszukiwanego 22-latka

Policjanci wraz z kartuskimi strażnikami miejskimi ujęli poszukiwanego 22-latka

Polecamy

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Dziś dużo łatwiej o wysoki mandat. Akcja policji w całej Polsce

Dziś dużo łatwiej o wysoki mandat. Akcja policji w całej Polsce

MŚ w hokeju. Polska - USA. Na taki mecz polscy kibice czekali 32. lata! To już dziś

MŚ w hokeju. Polska - USA. Na taki mecz polscy kibice czekali 32. lata! To już dziś