5 z 10
Trend nr 4: Tea Time!...
fot. Piotr Krzyżanowski/Polska Press

Trend nr 4: Tea Time!
Ten rok będzie zdecydowanie należał do miłośników herbaty, ziół oraz naturalnych naparów. Kombucha, bawarka, cold brew tea, wzmacniające napary z uwielbianego w Kalifornii rooibosa czy pokrzywy - zapamiętajcie te nazwy, bo przydadzą Wam się w 2019 r.

- Zatrzymaliśmy się na trzeciej fali kawy, ale ta już dawno stała się standardem, a nie alternatywą. W każdym większym polskim mieście można już wypić dobrego dripa czy chemexa, a herbatę? Przeważnie tylko klasyczną lub w dość banalnych smakowych mieszankach. To wkrótce się jednak zmieni, bo trend na fermentowaną herbatę i napary z ziół coraz mocniej widoczny jest zagranicą. - podkreśla Basia Starecka, dziennikarka, podróżniczka, której artykuły możecie przeczytać m.in. w National Geographic, Wysokich Obcasach czy Twoim Stylu.
Alicja Than, właścicielka Matcha Bistro & Bar - pierwszego w Polsce miejsca dedykowanego zielonej, sproszkowanej herbacie matcha, zapowiada ewolucję idei i wejście tego produktu na nowy poziom w gastronomii. - Matcha latte, japońskie desery oraz te inspirowane europejskim cukiernictwem odniosły w minionym roku wielki sukces. W 2019 r. chcemy używać matchy do dań głównych, np. sosów. Wymyśliliśmy też wegański makaron z bulionem na bazie matcha oraz wodorostów kombu. To będzie prawdziwy hit tego roku.
W Polsce, zwłaszcza w hotelach czy nawet świetnej jakości restauracjach trudno jest o dobrej jakości herbatę. Niestety wciąż królują marketingowe marki. Liczymy, że w 2019 r. naprawdę się to zmieni - zarówno w kwestii dostępności samego produktu, jak i sposobu parzenia, czy podania herbaty, naparów czy ziół.

Źródło: TRENDY KULINARNE 2019, RAPORT COOKUP TALENTS

6 z 10
Trend nr 5: Kobiety mają głos!...
fot. Magdalena Siemińska / Polska Press

Trend nr 5: Kobiety mają głos!
W 2019 r. w gastro świecie szykuje się prawdziwa kobieca rewolucja. Dotychczas kobiety grały w światowej gastronomii przeważnie role drugoplanowe. Teraz odważnie wychodzą z cienia i pokazują, na co je stać. I wiecie co? W 2019 r. na pewno usłyszycie o nie jednej z nich.

Olia Hercules, mieszkająca i pracująca w Londynie kucharka, dziennikarka i stylistka kulinarna, regularnie pisząca do The Guardian, autorka dwóch książek kulinarnych okrzykniętych objawieniem, stale goszcząca w programie „Saturday Kitchen Live” (BBC1) zaznacza, że 2019 r. przyniesie wiele nowych kobiecych talentów w kulinariach. - Mam nadzieję, że wraz z udanym debiutem Samin Nosrat i Asthmy Khan w produkcjach Netflixu będziemy obserwować wzrost popularności gotujących kobiet w mediach.
Zdanie to podziela Rosie Birkett, brytyjska dziennikarka kulinarna, gościnny sędzia brytyjskiej edycji Masterchefa, autorka bloga i książek kulinarnych. Od ponad dziesięciu lat organizuje oraz uczestniczy w londyńskich kulinarnych pop upach, klubach kolacyjnych oraz kolaboracjach z udziałem gotujących kobiet. Jej zdaniem w kobiecej inicjatywie, mocy sprawczej i kreatywności tkwi siła.
I nie chodzi tu wyłącznie o znane szefowe kuchni pokroju Eleny Arzak czy Nadii Santini, ale też kulinarne inicjatywy, za którymi coraz częściej stoją właśnie kobiety jak np. Octovnia - młoda, polska marka „żywych” octów z Małopolski. Stworzona przez odnoszącą sukcesy w dyplomacji, absolwentkę Oksfordu, charyzmatyczną byłą polską Konsul Generalną w Nowym Jorku oraz Ambasador przy Radzie Europy Urszulę Gacek. Jak podkreśla założycielka marki:
- Kobiety mają nieocenioną zdolność podejmowania nowych wyzwań. Tak naprawdę, bez względu na wiek, każda z nas posiada gotowość i elastyczność do przeorganizowania swojego życia zawodowego, jeśli poczuje nową pasję i inspirację. Tak było właśnie w moim przypadku.

Wierzymy, że w 2019 r. w gastro świecie zobaczymy więcej kobiecej mocy i inspirujących, odważnych kobiet, dzięki którym zobaczymy zupełnie nowe oblicze kulinariów.

Źródło: TRENDY KULINARNE 2019, RAPORT COOKUP TALENTS

7 z 10
Trend nr 6: Kuchnia peruwiańska...
fot. Szymon Starnawski / Polska Press

Trend nr 6: Kuchnia peruwiańska
Peru kojarzy nam się przede wszystkim z Machu Picchu, Inkami, Amazonią i El Condor Pasa w wykonaniu ulicznych peruwiańskich muzyków przy stacji metra Centrum. A czy wiecie, że jest to kraj o bogatej tradycji kulinarnej? To taka Francja Ameryki Południowej. W Limie funkcjonuje najbardziej renomowana szkoła kulinarna tego regionu. A na liście 50 najlepszych restauracji Południowej Ameryki, według rankingu theworlds50best, czołówka należy do Peru.
- Wpływ kultur Japonii, Włoch czy Chin i wyjątkowe zasoby świeżych produktów naturalnych charakterystycznych dla Peru czynią nas znaczącym zawodnikiem na międzynarodowej scenie kulinarnej. – komentuje Juan Pablo Cutipa Loayza, kucharz pochodzący z Peru, obecnie mieszkający w Polsce.

Brzmi egzotycznie prawda? Ale nie zapominajmy, że gdy parę lat temu - zgodnie ze światowym nurtem - przepowiadaliśmy, że Polacy pokochają kimchi, bimp bap czy bulgogi, wielu patrzyło na nas z niedowierzaniem. Korea nie wydawała się potęgą kulinarną. A teraz każda szanująca się metropolia może pochwalić się nie tylko renomowanymi restauracjami koreańskimi, ale także koreańskimi marketami, festiwalami czy kursami gotowania.

W tym roku stawiamy na Peru. Tak jak w przypadku Korei, upłynie trochę czasu, zanim ta moda trafi do Polski, ale pełne stoliki, długie listy zapisów na rezerwację w londyńskich restauracjach Coya, Ceviche, Lima czy Nobu serwujących kuchnię peruwiańską nie pozostawiają złudzeń. Po latach fascynacji kuchniami Azji oraz Bliskiego Wschodu, oto przyszedł czas na mniej znaną kuchnię Peru.
- Nikkei, czyli fuzja smaków Japonii i Peru tworzy niepowtarzalne doznania kulinarne. - opowiada Juan Pablo Cutipa Loayza. W Peru mieszka druga, co do wielkości etniczna społeczność japońską w Ameryce Południowej. - Chef Mitsuharu ‘Micha’ Tsumura, szef kuchni restauracji Maido, to bezsprzecznie król nurtu Nikkei, który w swojej kulinarno - kulturowej fuzji stawia przede wszystkim na ryby i owoce morza. Jego soczysty dorsz marynowany w miso podawany z chrupiącymi orzechami, nigiri sushi i ryżem urichi to naprawdę jedno z tych dań, które na długo zapada w pamięć. - dodaje Juan Pablo Cutipa Loayza.

O duecie Virgilio Martinez i Pía León na pewno jeszcze usłyszycie. Virgilo już jest światowej klasy uznanym szefem kuchni. Para stojąca za sukcesem restauracji Central serwuje dania ze składników rosnących razem w jednym ekosystemie na określonej wysokości np. małże św. Jakuba i glony z oceanu, piranie i yuca z Amazoni, jagnięcina i olluco pozyskiwane w Andach. Warto wspomnieć też o wschodzącej gwieździe tamtejszej sceny gastronomicznej Palmiro Ocampo. Zawodowo poświęca się tworzeniu kuchni według zasad Zero Waste i walce z ubóstwem w Peru poprzez kulinarny recycling. W 2016 r. był również najmłodszym szefem kuchni, który stanął na czele prestiżowego festiwalu kulinarnego Mistura. Jego restauracja Huevón to zdecydowany punkt obowiązkowy wizyty w Peru.

Źródło: TRENDY KULINARNE 2019, RAPORT COOKUP TALENTS

8 z 10
TOP-6 nowości kulinarnych 2019 roku. Musisz to wiedzieć, by Twoje gotowanie było smaczne, zdrowe i szło z duchem czasu
fot. Krzysztof Kapica / Polska Press
Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Zobacz również

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe