Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 4
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze. Po ostatnim zdjęciu przejdziesz na shownews.pl.
Poprzednie
Przejdź na shownews.pl
Przesuń w prawo aby przejść na shownews.pl
CHRUPIĄCA MAKRELA, RYŻ Z PRZEGRZEBKAMI W TEMPURZE,...
fot. Facebook/Top Chef

Top Chef, odcinek 8 sezon VII. W walce o półfinał talerze pójdą w ruch! [TOP CHEF, PRZEPISY 25.04.2018]

CHRUPIĄCA MAKRELA, RYŻ Z PRZEGRZEBKAMI W TEMPURZE,
TUŃCZYK Z PIWEM IMBIROWYM, SAŁATKA Z GLONÓW ORAZ
HERBACIANA PIANKA Z KRUSZONKĄ Z MISO
Makrela
70 g makreli
½ łyżki oleju
Makrelę wyfiletować, pozbywając się ości. Ponacinać skórę i smażyć po jej
stronie do zarumienienia.
Sos
500 ml wywaru warzywnego
20 g katsuobushi
15 g miso
Wywar warzywny zredukować, dodać katsuobushi i miso, wymieszać. Makrelę
wyłożyć na talerz i polać sosem.
Ryż z przegrzebkami w tempurze
250 g ryżu
500 ml wody
50 ml sosu sojowego
sól (do smaku)
100 g mąki kukurydzianej
200 g mąki ryżowej
250 ml wody gazowanej
3 przegrzebki
500 ml oleju do smażenia
pieprz (do smaku)
Ryż wypłukać, gotować w wodzie z dodatkiem sosu sojowego i soli do momentu
jej wchłonięcia. Mąkę kukurydzianą, 100 g mąki ryżowej i wodę gazowaną
wymieszać, by uzyskać tempurę. Przegrzebki doprawić solą i pieprzem, obtoczyć
w 100 g mąki ryżowej i tempurze. Usmażyć w głębokim oleju.
Ryż wyłożyć do miseczki, na wierzch położyć przegrzebki w tempurze.
Tuńczyk z piwem imbirowym
20 ml sosu sojowego
2–3 krople oleju sezamowego
100 g tuńczyka
20 ml oleju

Sos sojowy i olej sezamowy wymieszać, włożyć tuńczyka i marynować przez 15
minut. Smażyć po 2 minuty z obu stron.
Sos do tuńczyka
40 ml mirinu
1 limonka (sok)
330 ml japońskiego piwa imbirowego
1 źdźbło trawy cytrynowej
Mirin, sok z limonki, japońskie piwo imbirowe i trawę cytrynową wymieszać,
zagotować i zredukować do powstania kleistego sosu.
Tuńczyka wyłożyć na talerz i polać sosem.
Sałatka z glonów
1 kumkwat
40 g suszonych glonów wakame
150 ml wywaru rybnego
20 ml sosu sojowego
20 g sezamu
40 g marynowanych pędów bambusa
10 g solirodu
Kumkwat pokroić w drobną kostkę. Glony wakame zamoczyć w gorącym
wywarze rybnym, dodać sos sojowy, sezam, kumkwat, marynowane pędy
bambusa i soliród. Poczekać, aż glony wchłoną wywar rybny. Całość przełożyć
do miski i wymieszać.
Herbaciana pianka
4 żółtka
70 g cukru
100 ml śmietany 30%
100 ml mleka
30 g herbaty matcha
Żółtka ubić z cukrem, dolać śmietanę i wymieszać. Mleko i herbatę matcha
zagotować, połączyć z żółtkami i śmietaną, podgrzać do temperatury 80°C.
Następnie schłodzić w lodówce i przełożyć do syfonu.
Kruszonka z miso
100 g białej czekolady
30 g miso

Czekoladę i miso wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do
210°C na 7 minut. Wyciągnąć, zostawić do schłodzenia. Zmiksować na
kruszonkę.
Herbacianą piankę wycisnąć z syfonu do miseczki, posypać kruszonką z miso i
białej czekolady.

Zobacz również

Zostań ekoekspertem i ciesz się pięknymi kwiatami przez całe lato

Zostań ekoekspertem i ciesz się pięknymi kwiatami przez całe lato

Pędził ponad "setkę" w terenie zabudowanym. Kierujący stracił prawo jazdy

Pędził ponad "setkę" w terenie zabudowanym. Kierujący stracił prawo jazdy

Polecamy

Wczoraj kapitalny początek, a dziś 11-krotny mistrz świata. Zobacz gdzie i o której

Wczoraj kapitalny początek, a dziś 11-krotny mistrz świata. Zobacz gdzie i o której

Klęska Enea Abramczyk Astorii w Tychach. W niedzielę mecz ostatniej szansy

Klęska Enea Abramczyk Astorii w Tychach. W niedzielę mecz ostatniej szansy

Garri Kasparow w Warszawie: dyktatorzy nie grają w szachy, wybierają pokera

Garri Kasparow w Warszawie: dyktatorzy nie grają w szachy, wybierają pokera