
Kasza
Jest przede wszystkim źródłem błonnika, potasu oraz skrobi. Wszystkie te składniki regulują proces metabolizmu i sycą na dość długi czas. Ponadto kasze zapobiegają gwałtownym wahaniom poziomu glukozy, co z kolei zapobiega atakom wilczego głodu. Dzięki temu ułatwiają utrzymanie właściwej wagi.

Natka pietruszki
Jest dobrym źródłem żelaza, witaminy C, kwasu foliowego, których niedobory często występują u osób starszych. Można dodawać ją do wielu dań, choćby do posypania, bądź przyrządzenia na przykład smacznego, orzeźwiającego soku z dodatkiem cytryny. Z uwagi na zawartość wielu cennych witamin i składników mineralnych jest traktowana jako polski superfoods.

Borówki i jagody
Za chwilę będzie na nie sezon, a to owoce zawierające witaminy antyoksydacyjne, takie jak witaminę C i beta-karoten. Można je wymieszać z jogurtem, dodać do makaronów, koktajli, podawać w formie musu bądź najlepiej w postaci surowej.