
Pomidory to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych warzyw spożywanych w Polsce. Są nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne i naprawdę zdrowe.
Posiadają wiele witamin, cennych składników odżywczych i właściwości. Niektórzy muszą jednak uważać. Poznaj właściwości pomidorów na kolejnych slajdach naszej galerii.

Wszelakie korzyści jakie niesie za sobą ich spożywanie zawdzięcza się temu iż, zawierają wiele witamin i minerałów oraz ważny dla zdrowia likopen czyli naturalny czerwony barwnik, działający m.in. przeciwrodnikowo.

Pomidory są źródłem potasu, manganu, magnezu, fosforu, miedzi, białka, błonnika, witamin: A, C i K, B6, a także kwasu foliowego.

Dzięki dużej zawartości witaminy C pomidory zwiększają ogólną odporność organizmu. Spożycie jednego dużego pomidora wystarcza by pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.