To jedz na kolację, żeby mieć zdrowy sen. TOP 5 przepisów na lekkostrawną kolację
Lekkostrawna kolacja numer 4. A może ryba z warzywami?
Najpierw przygotowujemy warzywne ratatouille (które możemy zrobić wedle własnego uznania). Doskonale będą się komponować ze sobą takie warzywa, jak:
► papryka słodka
► bakłażan
► cukinia
► czerwona cebula
► brokuł
► pomidory (bez gniazd nasiennych)
► czosnek (nie za dużo!)
Przygotowując bakłażana, kroimy go w kostkę, obsypujemy solą i wkładamy do sitka, by puścił wodę. Można też po pokrojeniu go, ułożyć na blasze, polać oliwą, posolić i zapiec przez 15 minut w temperaturze 250 stopni. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy blachę, układamy na warzywach plastry fileta, obsypujemy sola i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut (180 st. C.) w zależności od grubości filetów. Po wyjęciu z piekarnika, nakładamy na talerz, posypujemy drobno posiekaną nacią pietruszki.
Więcej propozycji >>>