To dzieje się z organizmem kiedy jesz gęsinę. Kto nie powinien jeść gęsiny i dlaczego?
Niektóre badania wskazują na pozytywny wpływ gęsiny na samopoczucie i zaburzenia nastroju. Tłuszcz gęsi z kolei uznaje się za naturalny afrodyzjak.
Gęsina dostarcza organizmowi glicyny - to aminokwas odpowiadający za syntezę kolagenu, wpływa na poprawę kondycji skóry, spowalnia i niweluje oznaki starzenia i wpływa hamująco na procesy zwyrodnieniowe stawów.
W gęsinie znajdują się również magnez, selen, wapń i fosfor. Te dwa ostatnie pierwiastki niezbędne są za utrzymanie w zdrowiu kości i zębów oraz dziąseł. Magnez odpowiada za prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, stabilizuje pracę układu nerwowego, zmniejsza ryzyko zawału, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, chroni przed zmianami miażdżycowymi, reguluje napięcie mięśni, poprawia pamięć i koncentrację.
Selen chroni komórki przez wolnymi rodnikami i toksynami, wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza ryzyko powstawania niektórych nowotworów (płuc, prostaty, jelita grubego, piersi), wspomaga pracę tarczycy i serca.
>>>