
Grzyby oprócz wyjątkowego smaku to także dostarczają nam zdrowych i potrzebnych składników odżywczych. Jak się okazuje, grzyby nie są jednak dla wszystkich.
Zobaczcie, kto nie powinien jeść grzybów i dlaczego. W galerii prezentujemy też pozytywne strony jedzenie grzybów. Szczegóły na kolejnych slajdach.

Borowik
Borowiki to grzyby niskokaloryczne, dostarczają sporą ilość białka, błonnika i żelaza.

Borowik
Dostarczają wiele zdrowotnych korzyści, wspomagają m.in. układ pokarmowy, sprzyjają odchudzaniu, zmniejszają stan zapalny, a nawet niszczą komórki raka okrężnicy.

Borowik
Borowiki mogą wywoływać u niektórych osób reakcję alergiczną.
Nie powinni ich jeść także osoby mające problemy z żołądkiem lub wątrobą. Te grzyby długo zalegają w żołądku, powodując przy tym uczucie pełności oraz nierzadko wywołując ból brzucha i wątroby.