Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Jarmark Szczeciński 2024 na półmetku. Jest wiele atrakcji

Jarmark Szczeciński 2024 na półmetku. Jest wiele atrakcji

Łotwa szykuje się na atak ze strony Rosji? Zdecydowane działania na granicy

Łotwa szykuje się na atak ze strony Rosji? Zdecydowane działania na granicy

Polecamy

Skrót finału Pogoń - Wisła. Przeżyjcie to jeszcze raz!

Skrót finału Pogoń - Wisła. Przeżyjcie to jeszcze raz!

Mecz III ligi piłki nożnej Zawisza Bydgoszcz - Błękitni Stargard. Zapis relacji

Mecz III ligi piłki nożnej Zawisza Bydgoszcz - Błękitni Stargard. Zapis relacji

Prezydent stawia sprawę jasno: Elektrownia atomowa jest niezbędna

AKTUALIZACJA
Prezydent stawia sprawę jasno: Elektrownia atomowa jest niezbędna