Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dostarczają przede wszystkim witaminę C, a także szereg...
fot. pixabay

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Pomarańcze, mandarynki, cytryny i inne owoce cytrusowe

Dostarczają przede wszystkim witaminę C, a także szereg flawonoidów, czyli związków antyoksydacyjnych i olejków eterycznych. Kwercetyna, naringeryna, rutyna i hesperedyna to nie jedyne z substancje o działaniu przeciwzapalnym, bo limonen najobficiej występujący związek olejku eterycznego cytrusów, również wykazuje takie działanie.
Cytrusy to dobre źródło witaminy C, która chroni przed infekcjami, ale nie skraca znacząco czasu ich trwania:
• 100 g pomelo dostarcza 61 mg kwasu askorbinowego,
• 100 g pomarańczy – 54 mg,
• 100 g grejpfrutów – 31 mg,
• 100 g mandarynek – 22 mg.

Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi dla kobiety 75 mg, a dla mężczyzny – 90 mg.

Zobacz również

Pątnicy w czasie pielgrzymki zostali stratowani przez agresywną krowę

NOWE
Pątnicy w czasie pielgrzymki zostali stratowani przez agresywną krowę

Europejski piknik w „Promyku”. Do edukacyjnej zabawy zaproszono kilka przedszkoli

Europejski piknik w „Promyku”. Do edukacyjnej zabawy zaproszono kilka przedszkoli

Polecamy

Zderzenie trzech aut w Brzozie. Utrudnienia w ruchu pojazdów

Zderzenie trzech aut w Brzozie. Utrudnienia w ruchu pojazdów

Demi Vollering zwyciężczynią La Vuelta Femenina 2024. Kapitalne pożegnanie Polek

Demi Vollering zwyciężczynią La Vuelta Femenina 2024. Kapitalne pożegnanie Polek

Iga Świątek wyrównała osiągnięcie Agnieszki Radwańskiej. A to nie koniec!

Iga Świątek wyrównała osiągnięcie Agnieszki Radwańskiej. A to nie koniec!