
Te produkty rujnują zdrowie! Ich spożywanie może sprzyjać rozwojowi raka
Chociaż coraz popularniejsze są zdrowe diety, które ograniczają spożywanie mięsa i tłustych potraw, a Polacy bardziej przywiązują wagę do tego co jedzą, to sposób ich odżywania nadal przyprawia o dreszcze. Zmiany w nawykach żywieniowych są bardzo powolne. Przedstawiamy produkty, które mają rujnujący wpływ na zdrowie.
Czytaj dalej >>
Czego wstydzą się kobiety? Aktorki i psycholog dyskutują.

Tych produktów lepiej unikać. Ich spożywanie może sprzyjać rozwojowi raka
Niestety w diecie Polaków nadal królują potrawy z ogromną ilością tłuszczu, cukru i soli. Mało w niej świeżych warzyw i owoców. Produkty, które najchętniej spożywamy są mocno przetworzone, pełno w nich konserwantów i sztucznych barwników. Efekty spożywania takich produktów są opłakane: złe samopoczucie, niska odporność organizmu oraz wzrost zapadalności na choroby przewlekłe, w tym nowotwory.
Sprawdź, których produktów lepiej nie jeść! >>

Tych produktów lepiej unikać. Ich spożywanie może sprzyjać rozwojowi raka
O tym, że jedzenie tłustych potraw jest niezdrowe, informuje nas sam żołądek. Spożycie takie dania powoduje uczucie ciężkości. Ten problem dotyczy głównie produktów, które są bogate w węglowodany i dodatkowo zostały poddane obróbce termicznej na rozgrzanym oleju. W żywności zawierającej skrobię, czyli m.in. w ziemniakach czy produktach mącznych, w efekcie obróbki termicznej w temperaturze powyżej 120°C powstaje rakotwórczy akrylamid. Niestety ryzyko rozwoju nowotworów dotyczy również zwolenników smażonego mięsa.

Tych produktów lepiej unikać. Ich spożywanie może sprzyjać rozwojowi raka
W 2015 r. Międzynarodowa Agencja Badania nad Rakiem ogłosiła wyniki badań, na podstawie których zaliczyła wędliny do tej samej kategorii czynników rakotwórczych, co np. alkohol. Wędliny zawierają rakotwórcze substancje głównie przez obróbkę przemysłową czyli np. faszerowanie konserwantami.