
Strączkowe i kiełki
Zawierają mnóstwo wit. z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłową przemianę materii. Warzywa strączkowe to także źródło pełnowartościowego białka, a kiełki - witaminy C. Najbardziej wartościowe i najbezpieczniejsze są kiełki wyhodowane w domu. Świeże mają najwięcej witamin.

Ananas
Swoje właściwości odchudzające zawdzięcza przede wszystkim brome-lainie, która przyspiesza przemianę materii. Brome-laina ma także właściwości oczyszczające - poprawia mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu. Ananas jest także źródłem drogocennego błonnika.

Kasza
Jest przede wszystkim źródłem błonnika, potasu oraz skrobi. Wszystkie te składniki regulują proces metabolizmu i sycą na dość długi czas. Ponadto kasze zapobiegają gwałtownym wahaniom poziomu glukozy, co zapobiega atakom wilczego głodu. Dzięki temu ułatwiają utrzymanie właściwej wagi.