
Mimo mnóstwa właściwości prozdrowotnych czosnku, eksperci i medycy wskazują, że ta roślina może działać niekorzystnie u osób cierpiących na pewne schorzenia i powodować występowanie przykrych dolegliwości.
Sprawdź, kto nie powinien jeść czosnku oraz jakie skutki uboczne może mieć włączenie czosnku do diety ►►►

Czosnek nie powinien być jedzony przez osoby chorujące na ostry nieżyt żołądka, choroby trzustki, choroby jelit i hipotonię (niskie ciśnienie krwi).
Medycy zalecają wykluczenie czosnku z diety, jeśli zażywamy leki. Bardzo bogaty skład czosnku może kolidować ze składem farmaceutyków i powodować różne niepożądane działania uboczne leków.
Więcej informacji ►►►

Zdecydowanie powinniśmy ograniczyć spożycie czosnku, jeśli przyjmujemy niesteroidowe leki przeciwzapalne (m.in. kwas acetylosalicylowy - aspiryna, ibuprofen, naproksen, ketoprofen). Czosnek w połączeniu z takimi lekami może nasilić ich działanie przeciwzakrzepowe, co może powodować krwawienia. Łączenie czosnku z tymi lekami powoduje również wzrost ryzyka uszkodzenia wątroby.
Czosnek zakłóca również działanie leków przeciwwirusowych, a związki w nim zawarte mogą obniżać stężenie glukozy we krwi.
Więcej informacji ►►►

Czosnek wchłaniany jest z krwiobiegu. Jeśli włączymy czosnek do naszej diety, będzie to odczuwalne dla osób postronnych. Skutkiem ubocznym jedzenia czosnku może być przykry, gorzki zapach z ust, a także niemiła woń skóry - zapach czosnku wydzielany jest bowiem przez pory skóry.
Więcej informacji ►►►