
Pomarańcze mają w sobie nie tylko dużo witaminy C, ale również wody. W tym połączeniu są idealnym sposobem na wypłukanie z organizmu toksyny, a witamina C jest cenionym antyoksydantem, który unieszkodliwia agresywne cząstki tlenu powstające m.in. z powodu stresu, palenia papierosów, alkoholu, małej ilości snu.

Pomarańcze dostarczają dużo witamin z grupy B (w tym kwas foliowy) korzystnych dla skóry i nerwów oraz cennego potasu, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca.

Pomarańcze zawierają substancje blokujące pierwszą fazę powstania komórek nowotworowych i związki o działaniu przeciwbakteryjnym.

Pomarańcze dzięki wysokiej zawartości witaminy C wspierają nasz układ odpornościowy, chroniąc organizm przed infekcjami. Oprócz tego witamina C poprawia wchłanianie żelaza, dlatego warto pomyśleć, aby posiłek bogaty w ten minerał spożywać w obecności np. soku pomarańczowego.