Takie właściwości ma młoda kapusta. Dlaczego warto po nią sięgnąć? Tak młoda kapusta działa na organizm
Warto zauważyć, że młoda kapusta ma cztery razy więcej witaminy C niż kapusta kiszona. Najwięcej wartości odżywczych młoda kapusta ma gdy jest spożywana na surowo. Warto wyciskać również sok z liści młodej kapusty (uwaga - nie wyciskamy go z zewnętrznych zielonych liści!). Z jednej główki młodej kapusty można uzyskać około 3/4 szklanki soku. Taki sok należy pić świeżo po wyciśnięciu.
Takie składniki zawiera młoda kapusta (wartości w 100 g - źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference):
► błonnik: 2,5 g,
► energia: 30 kcal,
► białko: 1,28 g,
► węglowodany: 5,8 g,
► witamina A: 98 I.U.
► witamina C: 37 mg,
► witamina B1 (tiamina) – 0,061 mg
► witamina B2 (ryboflawina) – 0,040 mg
► witamina B3 (niacyna/PP): 0,23 mg,
► witamina B6 – 0,124 mg
► witamina E: 0,15 mg,
► witamina K: 76 mcg,
► beta-karoten: 42 mcg,
► foliany: 43 mcg,
► sód: 18 mg,
► cynk: 0,18 mg,
► fosfor: 26 mg,
► sód: 18 mg,
► wapń: 40 mg,
► cynk: 0,18 mg.
Kto powinien sięgnąć po młodą kapustę i na jakie przypadłości pomaga? ►►►