
Rzodkiewka jest popularnym warzywem w Polsce. To roślina lecznicza, ma działania żółciotwórcze i bakteriobójcze, dlatego jest stosowana w leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych.

Zgorzel siewek - pojawia się na młodych roślinach. W zależności od terminu występowania objawów chorobowych wyróżnia się
przedwschodową i powschodową zgorzel siewek. Objawami zgorzeli przedwschodowej są brunatniejące i zamierające (gnijące) nasiona lub kiełki wyrastające z nasion. Na polu z powodu brakujących roślin występują puste place. Zgorzel powschodową obserwuje się na wzeszłych siewkach, które więdną, żółkną i zamierają. Na nadziemnych częściach roślin widoczne są zbrunatnienia lub poczernienia oraz niekiedy nitkowate przewężenia łodyżki. Słabiej porażone siewki mogą przetrwać ale rozwijają się znacznie wolniej.

Mączniak rzekomy - organizm grzybopodobny, atakuje głównie w okresie wczesnowiosennym i wczesną jesienią. Na górnej stronie liści powstają żółte, a później brunatne plamy. W obrębie tych plam na dolnej stronie iści powstaje biały nalot, po pewnym czasie staje się szary. Silnie porażone liście przedwcześnie zamierają.

Czernienie korzeni rzodkiewki - występuje na rzodkiewce, rzodkwi, brukwi i rzepie, ale może porażać także inne gatunki z
rodziny kapustowatych (kapustę pekińską i głowiastą, kalafiory, brokuły, jarmuż, kalarepę). Na zgrubieniach korzeniowych rzodkiewki występują początkowo niebieskawoszare lub czarne przebarwienia skórki, które rozprzestrzeniają się wokół zgrubienia korzeniowego, gdzie tworzy się przewężenie. Porażone korzenie rzodkiewki często pękają poprzecznie. Najbardziej wrażliwe są odmiany rzodkiewki o wydłużonym, białym korzeniu.