
Okazuje się, że statystyczny Polak zjada średnio 45 kilogramów cukru rocznie. Najczęściej jest to cukier w produktach przetworzonych, głównie fruktoza. Spotykamy ją w słodyczach i wysoko przetworzonej żywności.
- Fruktoza jest to cukier prosty, który w naturze występuje w owocach i w miodzie. My niestety najczęściej mamy do czynienia z fruktozą w formie przetworzonej, dodawanej jako syrop glukozowo-fruktozowy - tłumaczyła w programie "Pytanie na śniadanie" w TVP 2 dietetyk Sylwia Gugała - Mirosz.
Takie są skutki jedzenia słodyczy. Szczegóły w naszej galerii >>>>

Cukier daje nam zastrzyk energii tylko na chwilę. Potem następuje szybki spadek naszej wydajności.
Takie są skutki jedzenia słodyczy. Szczegóły w naszej galerii >>>>

Słodycze w dużym stopniu przyczyniają się do nadwagi.
Takie są skutki jedzenia słodyczy. Szczegóły w naszej galerii >>>>

Słodycze przyczyniają się do próchnicy. Więcej cukrów to częstsze wizyty u stomatologa.
Takie są skutki jedzenia słodyczy. Szczegóły w naszej galerii >>>>