Takie są najlepsze przepisy na zupy owocowe. Dieta na gorące dni. Podawaj na ciepło lub zimno
Tradycyjna zupa owocowa z makaronem
Składniki:
500 g truskawek (bez szypułek)
300 g rabarbaru
200 g borówek amerykańskich
1 laska wanilii
1 pęczek świeżej mięty
6 łyżek cukru
makaron do zupy (najlepiej świderki).
śmietana 30%
Sposób przyrządzenia:
Truskawki oczyść, umyj. Odłóż kilka truskawek do ozdoby. Rabarbar umyj i oczyść i pokrój na 2 cm kawałki. Owoce umieść w garnku, zalej zimną wodą tak, by poziom wody był wyższy od owoców o 2-3 cm, dodaj cukier. Laskę wanilii natnij wzdłuż, końcówką noża wyskrob ziarenka i dodaj je do zupy. Tak oczyszczoną laskę wanilii również wrzuć do zupy (i wyjmij ja po ugotowaniu zupy!).
Zagotuj zupę i gotuj ją na małym ogniu przez 20 minut.
Odłożone kilka truskawek pokrój na plasterki.
Ugotuj makaron.
Nałóż porcje makaronu do salaterek i zalej zupą z owocami. Udekoruj zupę liśćmi mięty, plastrami truskawek i borówkami. Na środku talerza połóż kleks śmietany.
Zupę jest podawać najlepiej letnią - doskonale gasi pragnienie i syci.
Zobacz przepisy na zupę z truskawek, zupę z jagód i zupę owocową z miodem >>>