
Niektóre trujące grzyby w Polsce, które łatwo pomylić z jadalnymi. Uwaga! Ich spożycie to jednak zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.
Zobaczcie, na jakie grzyby trzeba uważać - szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

Piestrzenica kasztanowata
Piestrzenica to grzyb trujący, zawierający lotną substancję toksyczną – gyromitrynę – która powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe, uszkodzenia wątroby, śledziony, nerek, szpiku kostnego i wzroku.
Łatwo pomylić ze smardzem.

Borowik żółtopory - trujący.
Może spowodować zaburzenia w układzie pokarmowym. Występuje w lasach liściastych i iglastych.
Trzon: Wysokość do około 15 cm. Kapelusz: średnica również do ok. 15 cm, ale zdarzają się również okazy przekraczające tę średnicę.

MUCHOMOR ZIELONAWY SROMOTNIKOWY
Grzyb silnie trujący! Spożycie nawet 30 g może nawet skończyć się śmiercią. Muchomor ten jest odpowiedzialny za większość śmiertelnych zatruć grzybami na świecie.
Jego toksyny powodują nieodwracalne uszkodzenie wątroby i innych narządów ciała.
Rozpoznasz go po zielonkawym kapeluszu o średnicy 6-12 cm i białych blaszkach na trzodzie. Kolor trzonu biały z odcieniem żółtawo-zielonkawym, posiada wyraźny, zwisający pierścień.
Gatunek ten cechuje słodkawy zapach.