4 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Ilość kongenerów w napoju zależy od wielu czynników, między...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/f8/e9/641c98b84c47a_o_large.jpg)
fot. Pexels
Tak szybciej pozbędziesz się kaca. "Terapię" trzeba zacząć kilka godzin przed piciem
Ilość kongenerów w napoju zależy od wielu czynników, między innymi użytego cukru czy szczepu drożdży. Ilość kongenerów będzie się różnić w zależności od tego czy do wytwarzania alkoholu użyto winogron czy ziaren zbóż.
Takie alkohole jak whisky, burbon, brandy, rum, tequila, czy ciemne wino zawierają dużą ilość kongenerów i mogą powodować mocniejszego kaca. Z kolei napoje alkoholowe, które są bezbarwne lub jasne - białe wino, gin i sake, lekki rum, wódka - mają niższą zawartość kongenerów i po ich spożyciu kac może być mniejszy. ▶▶