https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tak było na festynie „Smaki Dziedzictwa” pod Mysią Wieżą w Kruszwicy

Dominik Fijałkowski
Przemysław Popowski

W minioną sobotę Kruszwica stała się na kilka godzin centrum ogólnopolskich obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa. Pod Mysią Wieżą odbył się wielki festyn pod hasłem „Smaki Dziedzictwa”.

Skosztować można było tam wielu wspaniałych potraw przyrządzonych przez kucharskich mistrzów - Roberta Sowę i Rafała Godziemskiego, jak również przez kucharzy z Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi oraz panie z kół gospodyń wiejskich działających na terenie województwa kujawsko-pomorskiego.

Była okazja posmakować napojów lokalnych browarów, zdobyć wydawnictwa związane z Europejskimi Dniami Dziedzictwa i obejrzeć z bliska piękne drapieżne ptaki. Można było spróbować swych umiejętności w strzelaniu z łuku, spisać się w ramach Narodowego Spisu Powszechnego, a także przebadać się i zasięgnąć niezbędnych informacji w stoisku NFZ. Na miejscu prowadzona była akcja szczepień przeciw koronawirusowi.

Organizatorami i partnerami strategicznymi imprezy byli: Ministerstwo Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu, Wojewoda Kujawsko-Pomorski, Burmistrz Kruszwicy oraz Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski