
„Wiele produktów spożywczych, w tym tuńczyk, ciecierzyca, wiele warzyw i owoców zawiera witaminę B6. Jednak badanie z wykorzystanymi, wysokimi dawkami sugeruje, że dla pozytywnej zmiany nastroju potrzebne są suplementy” - mówi dr Field.

„Ważne jest, aby pamiętać, iż mówimy o wczesnym badaniu i wpływ witaminy B6 na nastrój był dużo niższy, niż leków. Jednak oparte na żywieniu interwencje powodują mniej skutków niepożądanych, niż farmaceutyki i w przyszłości część ludzi może wybierać takie podejście” - zwraca uwagę ekspert.

Aby takie opcje stały się dostępne, potrzebne jednak będą dalsze badania, które być może, także wskażą na inne składniki żywności pomocne przy zaburzeniach nastroju.
„Jedną z potencjalnych możliwości jest łączenie witaminy B6 z psychoterapią, na przykład poznawczo-behawioralną, tak aby zwiększyć jej skuteczność” - twierdzi dr Field.
(oprac. sier, źródło: PAP)

Witamina B6 i jej działanie
Witamina B6 bierze udział w przemianie aminokwasów, ułatwia ich rozkład, przemianę tłuszczów i węglowodanów, umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny, uczestniczy w powstawaniu prostaglandyn, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków, wspomaga leczenie nerek, zmniejsza nadmierne wydalanie kwasu szczawiowego z moczem, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, pomaga zwalczać ból i zesztywnienia nadgarstka i dłoni, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. Odnotowano korzystny wpływ połączenia magnez + witamina B6 na zachowanie dzieci z autyzmem
(Wikipedia)