Marwit ze Złejwsi Wielkiej częściowo wznowił produkcję soków. Marchewkowy jednodniowy jeszcze czeka.
Jak informowaliśmy, zakład został zamknięty dwa tygodnie temu po wykryciu chorobotwórczych bakterii w soku marchwiowym.
<!** reklama left>- Nasz zakład został w ostatnich dniach sprawdzony przez Państwową Inspekcję Sanitarną pod względem wymogów higieny i bezpieczeństwa. Po przeprowadzeniu kompleksowej, również wewnętrznej kontroli, badań linii produkcyjnej oraz surowca, stwierdziliśmy, iż nie istnieją przyczyny uzasadniające dalsze wstrzymywanie produkcji - poinformował wczoraj Maciej Jóźwicki, prezes Marwitu.Dodał, że firma posiada pozytywne wyniki wszelkich niezbędnych badań, a do sklepów trafiła pierwsza partia soków jabłkowych i pomarańczowych.
Do produkcji nie trafił jeszcze świeży sok marchwiowy. - Wyników jego badań jeszcze nie mamy, więc produkcja jest wciąż wstrzymana - powiedział dr Wojciech Dyjewski, szef powiatowej stacji sanepidu w Toruniu.
Skażony pałeczkami bakterii Yersinia Entercolitica sok z marchwi znaleziony 2 marca przez sanepid z Poznania spowodował zamknięcie firmy.