Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 – ODC. 18 – Muzeum PRL, cz. 2

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
Kuchnia PRL-u nie była zbyt bogata, ale wiele osób wspomina ją z sentymentem. W toruńskim muzeum idealnie udało się uchwycić ten klimat. Czy ponownie zainspiruje to naszego mistrza kuchni?

Tym razem Rafał Godziemski przygotował dla widzów garść kulinarnych ciekawostek związanych z kulinariami minionej epoki i sposobami, w jaki Polacy radzili sobie z ograniczonym dostępem do tak wielu produktów.

Nie zabranie też nowego przepisu. Sprawdźcie sami!

Smażona karkówka z fasolką i marynowaną papryką

  • Olej do smażenia
  • 0,3 kg karkówki
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Sól CYKORIA
  • Rozmaryn CYKORIA

Sos

  • Cebula
  • Kiełbasa
  • Seler
  • Marchewka
  • Świeża papryka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Por
  • Papryka słodka CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Czosnek niedźwiedzi CYKORIA
  • Majeranek CYKORIA
  • Łyżka masła
  • Łyżka mąki
  • Pół szklanki ketchupu pikantnego POLSKIE PRZETWORY
  • Szklanka wody
  • Puszka fasolki w sosie pomidorowym

Dodatek

  • Słoik papryki marynowanej
  • Chleb

Odcinek powstał we współpracy z:
Polskie Przetwory
Cykoria

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 – ODC. 18 – Muzeum PRL, cz. 2 - Gazeta Pomorska