Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 – odc. 13. Jastrzębie, cz. 1

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
Macie już plany na długi majowy weekend? Proponujemy grilla i coś ciekawego na ruszt. Inspiracji szukamy dziś w Jastrzębiu.

- Kulinarna historia grillowania jest bardzo długa, jednak grillowanie jako forma spędzania wolnego czasu rozpowszechniło się dopiero po II wojnie światowej. Zaczęło się w Ameryce, ale ten zwyczaj szybko dotarł do Europy. Nic w tym dziwnego. Jedzenie zawsze najlepiej smakuje na świeżym powietrzu. Zwłaszcza w tak pięknym miejscu, jak ogród pałacu w Jastrzębiu – mówi Rafał Godziemski podczas kolejnej wycieczki po naszym regionie.

A jakie danie nam przygotuje? Sprawdźcie koniecznie!

Burgery

Kotlety:

  • 2 kiełbasy polskie surowe KIER
  • Filet z kurczaka
  • Łyżka ketchupu POLSKIE PRZETWORY
  • Ząbek czosnku
  • Cebula
  • Pieprz ziołowy CYKORIA
  • Przyprawa BBQ CYKORIA
  • Papryka wędzona słodka CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Sól morska CYKORIA
  • 10 dag wędzonego boczku
  • Jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Inne składniki:

  • Pieczarka
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Olej
  • Kilka liści mięty
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Sól morska CYKORIA
  • Pomidor
  • Bułki
  • Sałaty
  • Kilka plastrów ogórka

Sos:

  • Łyżka majonezu OCETIX
  • Łyżeczka musztardy sarepskiej OCETIX
  • 2-3 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • Papryka wędzona słodka CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Marynowany zielony pieprz
  • Ząbek czosnku

Odcinek powstał we współpracy z:
Polskie Przetwory
Cykoria
Ocetix
Kier

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 – odc. 13. Jastrzębie, cz. 1 - Gazeta Pomorska