Jagodowo to dzika przyroda na wyciągnięcie ręki. Leśniczówka jest położona pod Bydgoszczą, zaledwie kilkanaście kilometrów od centrum miasta, w enklawie zieleni i drzew, które powoli zmieniają barwy na jesienne. Te piękne okoliczności przyrody posłużyły nam nie tylko za tło, ale i temat przewodni najnowszego odcinka Smaków Kujaw i Pomorza.
Tym razem bowiem wzięliśmy na kulinarny warsztat przepyszne, świeżo zebrane grzyby i dziczyznę. O jej walorach smakowych i zdrowotnych opowiedziała nam Honorata Galczewska, rzeczniczka prasowa Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu.
Zastanawiacie się, co można zrobić z grzybów i dziczyzny? Zobaczcie, co przygotował dla was nasz szef kuchni, Rafał Godziemski.

Konfitowany schab z sarny w sosie pomidorowo-grzybowym
- Schab z kością DOBRE Z LASU
- Kaczy lub gęsi tłuszcz
- Jabłka
- Rozmaryn
- Śliwki suszone
Sos
- Olej do smażenia
- 2 jabłka
- 2 cebule szalotki
- Podgrzybki, rydze lub inne grzyby leśne, ok. 10 sztuk
- Liść laurowy CYKORIA
- Pieprz ziołowy CYKORIA
- Sól
- Koncentrat pomidorowy POLSKIE PRZETWORY
- Masło do smażenia
- Odrobina białego wina
- Pół szklanki wody
- Śmietanka 30%, pół szklanki
- Natka pietruszki
- Jałowiec CYKORIA, 2 owoce
Podawać z golcami lub kopytkami.
Partnerem odcinka jest:
Polskie Przetwory
Lasy Państwowe
Cykoria