Sercu lube ustronie
Po klasycystycznym pałacu wybudowanym w latach 1795-1800 w Lubostroniu w pow. żnińskim oprowadza nasz prowadzący Rafał Godziemski, szef restauracji „Memo & Wine” w Bydgoszczy.
Czy wiecie, że pałac wybudowano dla Fryderyka Skórzewskiego, wielkiego miłośnika sztuki? Podobno to jemu Lubostroń zawdzięcza swoją nazwę. Hrabia był tak urzeczony malowniczym krajobrazem zakupionej przez ojca wsi nad Notecią, że nazwał ją „sercu lubym ustroniem”. Lubostroń był siedzibą rodu Skórzewskich aż do II wojny światowej.
Powojenne losy pałacu
Na szczęście w czasach powojennych historia obeszła się z pałacem dość łagodnie.
- Przez chwilę mieścił się tutaj ośrodek wczasów pracowniczych należący do pobliskiego PGR, ale już w latach 60. obiektem zainteresował się Andrzej Szwalbe, legendarny dyrektor Filharmonii Pomorskiej. Od tego czasu pałac jest instytucją kultury – opowiada Rafał, który więcej ciekawostek o pałacu w Lubostroniu przedstawi w kolejnym odcinku.
Dziś zaprasza do poznania specjalnego przepisu.
Tym razem będzie to…
Wielkanocna przekąska czyli biała kiełbasa podawana na grzance z sałatką z jajkami
Sałatka
- Duża łyżka majonezu OCETIX
- Duża łyżka musztardy OCETIX
- 3 łyżki Kremowej ze śmietanką 12% JAGR
- Sól
- Pieprz
- Szczypiorek
- Burak
- 2 jajka
- Garść świeżego szpinaku
Danie główne
- Kromka chleba
- 1/6 kostki masła Ekstra JAGR
- Ząbek czosnku
- 2 Białe kiełbasy PROSIACZEK
- 2-3 boczniaki
- Cebula
- Pół białej części pora
- Szczypiorek
Odcinek powstał we współpracy z: