O kuchni kujawskiej
Przy okazji wizyty w Dworze Biesiadnym Rojewo, nie możemy nie wspomnieć smakowitej o kuchni kujawskiej. Jakie produkty w niej dominują?
- Dużo zboża i warzyw – przede wszystkim ziemniaki i fasola, oraz owoce – śliwki i jabłka. I oczywiście drób – gęsi, kaczki, a także ryby. Z racji położenia Kujaw tutejsza kuchnia wykazuje związki z wielkopolską, kociewską i pałucką. Popularną w tych stronach czerninę jada się też w Wielkopolsce. We wszystkich tych regionach dobrze znane są ziemniaczane kluski, kompoty i drożdżowe ciasta – opowiada nasz prowadzący Rafał Godziemski.
Tym razem gotuje:
Kotlet ziemniaczany z kapustą, kurkami i kukurydzą
sos:
- Cebula
- Oliwa
- Kurki
- Cząber CYKORIA
- Sół CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Czosnek
- Pomidor
- Masło
- Białe wino
- Kukurydza
- Świeża natka pietruszki
- Biała część pora
- Majonez
Kotlety:
- Kiełbasa zwyczajna PROSIACZEK
- Oliwa
- Cebula
- Młoda kapusta
- Sól CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Przyprawa do dań z fasoli CYKORIA
- Przetarte ziemniaki
- Świeża natka pietruszki
- Świeży szczypiorek
- Papryczka peperoni
Z Gniewkowa do klasztoru
Rojewo leży niedaleko Gniewkowa. W tej miejscowości w czasie rozbicia dzielnicowego rezydowali książęta inowrocławscy aż do drugiej połowy XIV wieku. Ich linia wymarła ostatecznie na Władysławie Białym. Po śmierci ukochanej żony książę odstąpił księstwo inowrocławsko-gniewkowskie Kazimierzowi Wielkiemu, a sam udał się do Ziemi Świętej. Następnie wstąpił do klasztoru pewnego klasztoru we Francji, który dziś kojarzy się głównie… z pewną bardzo popularną przyprawą.
Jaką? O tym tylko w najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”, którego nie możecie przegapić.
Odcinek powstał we współpracy z:
Prosiaczek
Cykoria
Dwór Biesiadny Rojewo