Chmiel od braciszków
W Czarcich Górach do Wisły wpada rzeka Wda. To naprawdę malownicza okolica z bujną roślinnością. Dobre nasłonecznienie stoków gór sprawiało, że w średniowieczu były one znakomitym terenem do uprawy cennych roślin: winorośli i chmielu. Do dziś zresztą rosną tu charakterystyczne, ubarwione na niebiesko dzwonki syberyjskie, dęby szypułkowe czy modrzewie. Nic, tylko spacerować i podziwiać!
Majowy grill
Przenosimy się także do Gruczna. Jest maj, zielenią się trawy, a nad nami pięknie śpiewają ptaki. Tak, tak, to najlepsza okazja, by trochę pogrillować.
Nasz prowadzący Rafał Godziemski, szef „Memo & Wine Restaurant” w Bydgoszczy przygotuje tym razem…
Szaszłyki z kaszanki z sosem ketchupowym
SZASZŁYK
- 1 kaszanka PROSIACZEK
- 1 kiełbasa Dziadkowa Śląska PROSIACZEK
- 2 cebule
- 2 jabłka
- Ząbek czosnku
- Majeranek CYKORIA
- Przyprawa do grilla CYKORIA
- 3-4 ziemniaki
- Świeży rozmaryn i lubczyk
- Sól CYKORIA
- Pieprz CYKORIA
- Kilka pieczarek
- Wędzony boczek PROSIACZEK
- Oliwa z oliwek
SOS
- Jabłko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki ketchupu POLSKIE PRZETWORY
- Natka pietruszki
- Szczypiorek
- Świeży lubczyk
- Sól CYKORIA
- Pieprz CYKORIA
DODATKI
- Jasne pieczywo
- Czosnek
- Oliwa z oliwek
- Rozmaryn
- Złe i dobre duchy
A potem znów wybierzemy się w okolice Świecia.
- Wzgórza koło Świecia nazywane są Czarcimi Górami lub Diabelcami. Skąd wzięły się te demoniczne nazwy? Używa się ich od średniowiecza. W dawnych czasach mieszkańcy Pomorza nad brzegiem Wisły czcili pogańskie bóstwo ciemności i złych mocy. Wisła kojarzyła się z żywiołem, który potrafił niszczyć przyrodę i dzieło człowieka. Poganie uważali powodzie za działanie złego ducha – opowiada w odcinku Rafał Godziemski.
My jednak w duchu wiosennej radości zapraszamy do zwiedzania, grillowania i oglądania oczywiście!
Odcinek powstał we współpracy z:
Prosiaczek
Polskie przetwory
Cykoria