Od Babilonu do Gutenberga
Konieczność zapisywania przepisów powstała prawdopodobnie wraz z pojawieniem się kuchni dworskiej i zawodowych kucharzy, zapewne niedługo po wynalezieniu pisma.
- Zachowały się zapisane na tabliczkach przepisy z Babilonu, z XVI wieku p.n.e. Opisują przygotowywanie dań z ptactwa dzikiego i domowego. W Europie do dzisiaj przetrwało stosunkowo wiele średniowiecznych książek kucharskich. Trzeba mieć świadomość, że dostęp do nich mieli nieliczni arystokraci, wysocy rangą duchowni i najbogatsi mieszczanie. Książki kucharskie, podobnie jak wszystkie inne książki, zaczęły stawać się popularne dopiero po wynalezieniu druku przez Gutenberga. Książki z przepisami do użytku domowego pojawiły się XVI wieku – opowiada Rafał Godziemski.
Kulinarne kompendium
Za pierwszą polską książkę kucharską uważa się wydane w 1682 roku „Compendium ferculorum” pióra Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza Lubomirskich. Książka była wielokrotnie wznawiana. Przepisy Stanisława Czernieckiego wykorzystywano jeszcze w XIX wieku.
„Compendium” Czernieckiego to źródło inspiracji. Także dla Rafała, który nie tylko zwiedza urokliwy Grębocin, ale oczywiście gotuje. Tym razem…
Pierś kurczaka zawinięta z białymi kiełbaskami w sosie piernikowym
- Filet z kurczaka
- Sól CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- 2 kiełbaski białe z szynki PROSIACZEK
- Ciepły sos piernikowy
- Pieczywo
- Szałwia
- Cebula
- 2 łyżki masła
- Pierniki
- Łyżka miodu
- Lampka białego wina
- 80 ml śmietany
- Zimy sos z pomidorem
- Pół pomidora
- Ząbek czosnku
- Szczypiorek
- Pestki słonecznika
- Imbir mielony CYKORIA
- Sól CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- 1 łyżka majonezy Pomorskiego Extra OCETIX
- Natka pietruszki
- Odrobina startego piernika
Odcinek powstał we współpracy z: