Ziemniak to podstawa polskiej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego niedzielny obiad. Przy okazji wizyty w klasztorze Zamarte, opowiada o jego szczególnej, fioletowej odmianie. Ziemniaki Provita wbrew pozorom nie są kaloryczne, za to posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Posłużą Rafałowi Godziemskiego do przygotowania…
Omlet z sałatką ziemniaczaną
Sałatk
- Żywiecka Dobrodzieja PROSIACZEK, ok. 100g
- Cebula
- Ząbek czosnku
- Szczypiorek
- Sól CYKORIA
- Pieprz CYKORIA
- Łyżka masła
- Ziemniaki PROVITA, kilka sztuk
- Majeranek CYKORIA
- Ogórek kiszony
- Twaróg, ok. 100g
- Koperek
- Kilka łyżek gęstej śmietany
Omlet
- Jajko
- Sól CYKORIA
- Odrobina wody
- Pieprz kolorowy CYKORIA
- Olej do smażenia
- Mozzarella
- Kilka listków szpinaku
- Jogurt naturalny do dekoracji
Pamięć po przodkach
W odcinku zwiedzamy też niezwykły zabytek – kościół i klasztor w Zamarte.
- Kiedyś pałac i kościół były połączone podziemnym tunelem. Szkoda, że został zamurowany, bo moja droga do kuchni byłaby znacznie ciekawsza. Zamarte to stare sanktuarium maryjne znane już w średniowieczu. W XVIII wieku Michał Grabowski, ówczesny właściciel tych dóbr, zaprosił tutaj Bernardynów. To z jego inicjatywy wybudowano klasztor, a później kościół pod wezwaniem Urodzenia Najświętszej Maryi Panny – opowiada Rafał Godziemski.
Zwłoki Jana Michała Grabowskiego do dzisiaj znajdują się w podziemiach ufundowanego przez niego barkowego kościoła.
Zamarte – miejsce godne polecenia
Bernardyni klasztor systematycznie rozbudowywali, ale Prusacy zabronili im przyjmowania nowych członków. Później przez wiele lat Franciszkanki prowadziły tutaj dom księży emerytów, aż do 1994 roku. Wówczas klasztor w Zamartem przekazano Ojcom Karmelitom Bosym.
W klasztorze kończy się nasza wyprawa. Zamarte naprawdę warto odwiedzić.
Odcinek powstał we współpracy z: