Dzieje Bartodziejów
Bartodzieje to jedna z najbardziej znanych dzielnic Bydgoszczy. Trudno uwierzyć, że na początku XX wieku znajdowała się tutaj wioska licząca zaledwie 300 mieszkańców.
Okolica ta stała się formalnie częścią Bydgoszczy w 1920 roku. Skąd nazwa? Jedna z teorii mówi o pochodzeniu słowa Bartodzieje od bartnictwa. Pszczelarzy było tutaj kiedyś co nie miara. Do roku 1965 r. znajdowały się tu głównie gospodarstwa rolne. To wtedy podjęto decyzję o utworzeniu nowoczesnego osiedla mieszkaniowego.
Bałkańskie smaki Montenegro
Ale tyle o historii.
- W najnowszym odcinku udowadniamy, że nie trzeba wyjeżdżać daleko, by poczuć się jak na wakacjach – przyznaje prowadzący Rafał Godziemski.
Wszystko dzięki bałkańskiej kuchni restauracji Montenegro i opowieściom o bałkańskich smakach pana Alexandra, gościa naszego programu, z którym wybieramy się na spacer.
Gotujemy, oczywiście, przed restauracją Montenegro, która słynie z prawdziwie bałkańskich smaków. Tym razem Rafał Godziemski przygotowuje…
Burek nadziewany kurczakiem i kiełbasą
- Jajko
- Sól CYKORIA
- Ser kozi (kremowy)
- Świeża figa
- Odrobina sera koziego (twardego)
- Ciasto francuskie
Farsz
- Olej do smażenia
- filet z kurczaka
- ½ kiełbasy Dziadkowej PROSIACZEK
- Cebula
- Sól CYKORIA
- Pieprz CYKORIA
- Czosnek suszony CYKORIA
- Suszone Pomidory CYKORIA
- Pieczarka
- Pasztet Dziadka PROSIACZEK, plaster ok. 2 cm
- 3 ząbki czosnku
- Kozi ser (twardy), ok. 100 g
- Garść świeżego szpinaku
Odcinek powstał we współpracy z:
Prosiaczek
Cykoria
Restauracja Montenegro