Na barce do przeszłości
Znów zaglądamy do tutejszego skansenu, w którym podziwiać można dawne wiślane barki.
Pierwsza barka pamięta lata 20. XX wieku. Kiedyś cumowała na toruńskiej Winnicy. W latach 50. została wyciągnięta na brzeg. Trudno w to uwierzyć, ale w tym dwuizbowym domku zmieściła się 5-sosbowa rodzina. Wewnątrz wiszą fotografie pokazujące umeblowanie z tamtego okresue. Druga barka jest nieco starsza, pochodzi z roku 1912. Należała do szypra z Fordonu, Kazimierza Zielińskiego.
Jak wyglądała? O tym tylko w najnowszym, urodzinowym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”. Nie zabraknie też gotowania. Tym razem…
Torcik wytrawny
- Olej do smażenia
- Cebula
- Łososiówka na pieprzu PROSIACZEK, ok. 20 dag
- Ząbek czosnku
- Por
- Pół pomidora
- Pieprz kolorowy CYKORIA
- Sól morska CYKORIA
- 1/3 pęczku szczypiorku
- Suszone pomidory CYKORIA
- Curry CYKORIA
- Świeże liście kolendry
- Kilka orzechów włoskich
- Feta
- 3 kromki chleba tostowego
Krem
- Kremowy twaróg
- Curry CYKORIA
- Sól morska CYKORIA
- Czarny pieprz CYKORIA
- Odrobina miodu
- Kilka listków selera naciowego
Dekoracja
- Szynka westfalska PROSIACZEK
- Rzodkiewka
Dziś są nasze urodziny!
- Przez ostatni rok odwiedziliśmy wspólnie około 50 ciekawych miejsc w regionie. Prawie 50 miejsce, a na Kujawach i Pomorzu jeszcze tle do zobaczenia! Smaków Kujaw i Pomorza nie było by oczywiście bez widzów, ale także bez naszych partnerów, na których zawsze możemy liczyć – mówi Rafał Godziemski, szef kuchni, który wszystkich zaraża swoją pozytywną energią.
Niedługo znowu zaprosimy Was w ciekawe, pełne tajemnic miejsce. Dziękujemy, że jesteście ze nami. Do zobaczenia!
Odcinek powstał we współpracy z: