Kilka wieków wstecz
Kaszczorek od 1976 roku jest częścią Torunia. Od zachodu graniczy z Wisłą, a od południa z Drwęcą. Ale historia Kaszczorka jest dużo dłuższa i sięga XIII wieku. Należał do biskupów kujawskich, a później był własnością rady miejskiej w Toruniu. Pamiątką po dawnej wsi jest urokliwy kościółek.
W Kaszczorku mieści się dziś skansen Muzeum Etnograficznego opowiadający historię Ziemi Chełmińskiej. A ta wiąże się m.in. z rodziną Wilmanowiczów, właścicieli majątku w Kaszczorku, zajmujących się niegdyś rybołówstwem.
Rybacy z Kaszczorka
- W części skansenu znajdują się zabytki związane z pracą rybaków i wodniaków: barki z początku XX wieku, budy rybackie oraz prom, który obsługiwał przeprawę przez rzekę Nogat. Ostatni raz popłynął przez rzekę w 1993 roku – opowiada Rafał Godziemski.
I właśnie na terenie skansenu przygotowuje najnowsze danie. Tym razem jest to…
Pstrąg w sosie z szynki westwalskiej, kiełbasy bydgoskiej i kurek
- Szklanka Mąki
- Gałka Muszkatołowa CYKORIA
- Przyprawa BBQ CYKORIA
- Czosnek granulowany CYKORIA
- Sól CYKORIA
- Pieprz CYKORIA
- Pstrąg, jedna porcja
- Ocet winny
- Olej do smażenia
- Ząbek czosnku
Sos
- Pół cebuli
- Szynka westwalska PROSIACZEK
- Łyżeczka musztardy francuskiej
- Ząbek czosnku
- Kilka kurek
- Sól CYKORIA
- Pierz Cykoria
- Liść laurowy CYKORIA
- Natka pietruszki
- Szklanka białego wina
- Wywar rybny (np. ze skór)
- Kiełbasa bydgoska PROSIACZEK
- 2 łyżki masła
Więcej ciekawostek o Kaszczorku za tydzień. Mamy nadzieję, że będziecie z nami!
Odcinek powstał we współpracy z: