Legenda o duchu w „Smakach Kujaw i Pomorza”
- Jak mówi legenda, golubski zamek jest podobno nawiedzany przez ducha Anny Wazówny – opowiada w odcinku Rafał Godziemski, szef restauracji Memo at Home. – Zwiewna postać odziana w białą suknię i diadem ma regularnie doglądać swych włości. Jak na władczynię przystało, pojawia się też przy wszystkich ważniejszych okazjach.
Czy spotka ją również nasz prowadzący?
„Smaki Kujaw i Pomorza” – zamek w Golubiu Dobrzyniu mógł zniknąć
W odcinku razem z Rafałem Godziemskim zwiedzamy urokliwe zakątki zamku. Dziś niewiele osób wie, jak piękne ogrody rozpościerały się wokół jego murów. Można było tu spotkać przedstawicieli świata nauki i sztuki, częstych gości w golubskim zamku.
Strawa dla rycerzy w „Smakach Kujaw i Pomorza”
Dziś w zamku odbywają się koncerty, wykłady i bankiety, a w jednym ze skrzydeł powstał hotel. Mają tu także miejsce turnieje rycerskie, które przyciągają miłośników historycznych rekonstrukcji. W dawnych czasach walki rycerskie odbywały się jednak całkiem na serio i kosztowały ówczesnych wojów sporo sił. Niezwykle ważny był wówczas pożywny posiłek.
- Mężni rycerze to były jednak spore chłopy – opowiada Rafał Godziemski. – Nie bez znaczenia była ich dieta, a raczej syte i dobrze zbilansowane potrawy.
W odcinku kucharz Rafał Godziemski przygotuje potrawę, którą z chęcią zjedliby prawdziwi wojownicy - tartę z udźcem dziadkowym duszonym z papryką i pomidorami, zapiekany serem.

Tarta z udźcem dziadkowym duszonym z papryką i pomidorami, zapiekany serem
- 200g Udźca dziadkowego (PROSIACZEK)
- 1 papryka czerwona
- 50g groszku zielonego
- 200g pulpy pomidorowej
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka pokrojonej bazylii
- 1 łyżka pokrojonego cząbru
- 1 cebula biała
- 40g masła ( Masło z Warlubia – JAGR)
- Kremowa ze śmietanką 18% ( JAGR )
- 30g oleju
- 3 ząbki czosnku
- 50g mąki
- 60ml śmietany
- 4 spody do tarty (Tarta z Cukierni Staropolskiej)
- Sól
- Pieprz czarny
- 150g sera tartego typu mozzarella
- 200g sera śmietankowego
Wiele innych ciekawostek, także o samym Golubiu-Dobrzyniu, w najnowszym, czwartym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”. Zapraszamy do obejrzenia!
Odcinek nakręcony we współpracy z:
Jagr
Prosiaczek
Cukiernia Staropolska
Zamek Golubski