Komfortowa siedziba
Nasz prowadzący Rafał Godziemski, szef restauracji „Memo Restaurant & Wine”, rozwiązuje pewną zagadkę: dlaczego w Ostromecku, położonym pod Bydgoszczą, znajdują się dwa pałace, jeden z XVII i jeden z XIX wieku.
- Jakub Martin Schönborn po przejęciu majątku uznał, że stary pałac jest zbyt mało wygodny do mieszkania. W końcu wówczas budynek miał już grubo ponad 100 lat. Nowy właściciel postanowił wybudować sobie bardziej komfortową siedzibę. Podobno był tak zadowolony z efektu, że nawet zmienił przebieg drogi z Dąbrowy Chełmińskiej do Strzyżawy w ten sposób, aby pałac był już widoczny z daleka. Dzisiaj będę gotował we wnętrzach właśnie tego nowszego pałacu – mówi Rafał.
Strawa dla ciała i ducha
Nie każdy wie, że w jednym z ostromeckich pałaców - tym nieco starszym, pochodzącym XVII w. - znajduje się dziś muzeum fortepianów. Kolekcję ponad 50 instrumentów stworzył legendarny Andrzej Szwalbe, wieloletni dyrektor Filharmonii Pomorskiej. Założeniem kolekcji było przedstawienie rozwoju fortepianu w XIX w., jego formy zewnętrznej, mechanizmu, aparatu dźwiękowego i brzmienia. Z okien i tarasu starego pałacu można również podziwiać piękny widok na dolinę Wisły.
Strawa duchowa jest ważna, ale nie może zabraknąć także czegoś dla ciała. Rafał Godziemski w tym odcinku przygotowuje kotlety w kremowym sosie czosnkowym z szpinakiem i pieczarkami.

Kotlety w kremowym sosie czosnkowym ze szpinakiem i pieczarkami
- 3 kotlety wieprzowe bez kości PROSIACZEK
- sól
- pieprz Cykoria do smaku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej CYKORIA
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- 1 mała cebula, posiekana
- 60ml wywaru z warzyw lub kurczaka
- 300ml śmietany
- 100g szpinaku świeżego
- 1 łyżeczka zmiażdżonych płatków czerwonej papryki chilli
- opcjonalnie 80g świeżego startego parmezanu
- świeżo posiekana natka pietruszki
- 100g pieczarek
Podajemy z ziemniaczkami gotowanymi lub z patelni.
Odcinek powstał przy współpracy z: