
Jarmark wielkanocny na Starym Rynku
Czas zaopatrzyć się na święta. Jest ku temu okazja w ten weekend. Pyszne smaki - także te z regionu - oraz rękodzieło można kupić na Starym Rynku, w Ostromecku i na Frymarku bydgoskim.
Na Starym Rynku stanęło 28 drewnianych straganów, w których codziennie (do 30 marca) w godz. 10-18 kupić można wędliny staropolskie, miody, sery, nalewki i produkty regionalne, a także świąteczne stroiki, ozdoby, zabawki i inne rękodzieło. W sobotę o 14.00 odbyło się oficjalne otwarcie jarmarku wielkanocnego z pogadanką o zwyczajach wielkanocnych, występami zespołów folklorystycznych czy świątecznymi warsztatami z WTZ „Tęcza”. Część z tych atrakcji oraz strefa zabaw dla dzieci będzie do 28 marca. Poniżej podajemy szczegółowy plan atrakcji:
Sobota, 24.03. 14.00-17.00
14.00-14.15 Powitanie
Pogadanka red. Krystyny Lewickiej – Ritter o zwyczajach wielkanocnych
14.15-14.50 Zespół „Wesołe Gospodynie” z Koronowa
14.50-15.40 Zespół Pieśni i Tańca „Płomienie”
15.40-16.15 Orkiestra Dęta z Gminnego Ośrodka Kultury w Dobrczu
16.15-16.30 Warsztaty wielkanocne prowadzone przez Warsztat Terapii Zajęciowej Tęcza - Caritas Diecezji Bydgoskiej
16.30-17.00 Zespół „Wesołe Gospodynie” z Koronowa
Niedziela (25.03.) 14.00-17.00
14.00-14.25 Zespół „Nadwiślanie” z Czarża
14.25-15.10 Przedstawiciele Zespołu Pieśni i Tańca „Ziemia Bydgoska”
15.10-15.45 Zespół Pieśni i Tańca „Karolaki”
15.45-16.40 Zespół Pieśni i Tańca „Płomienie”
16.40-17.00 Warsztaty wielkanocne prowadzone przez Warsztat Terapii Zajęciowej Tęcza - Caritas Diecezji Bydgoskiej
Poniedziałek (26.03.) 15.30-17.00
15.30-16.00 Warsztaty wielkanocne prowadzone przez Warsztat Terapii Zajęciowej Tęcza - Caritas Diecezji Bydgoskiej
16.00-16.30 Producent tradycyjnego miodu - pogadanka z Mateuszem Andryszakiem o tradycjach wielkanocnych
16.30-17.00 Pogadanka red. Krystyny Lewickiej – Ritter o zwyczajach wielkanocnych
Wtorek (27.03.) 15.30-17.00
15.30-16.00 Warsztaty wielkanocne – twórczość ludowa, plastyka obrzędowa w wykonaniu Aleksandry i Krzysztof Zawacckich
16.00-16.30 Pogadanka z Karolem Dąbrowskim – Architektem Krajobrazu o zwyczajach wielkanocnych w ogrodzie
16.30-17.00 Pogadanka red. Krystyny Lewickiej – Ritter o zwyczajach wielkanocnych
Środa (28.03.) 15.30-17.00
15.30-16.00 Warsztaty wielkanocne prowadzone przez Warsztat Terapii Zajęciowej Tęcza - Caritas Diecezji Bydgoskiej
16.00-16.30 Prezentacja stołu wielkanocnego
16.30-17.00 Pogadanka red. Krystyny Lewickiej – Ritter o zwyczajach wielkanocnych

Dwa dni kiermaszu wielkanocnego w Ostromecku
W sobotę i niedzielę (24-25 marca) 11.00-17.00 kiermasz wielkanocny także w Pałacu Nowym w Ostromecku, gdzie od producentów można kupić przysmaki na wielkanocny stół i unikatowe prezenty.
Ponadto, do 28 marca można składać zamówienia (tel. 52 364 64 11, kom. 785 250 182 lub e-mail: [email protected]) na świąteczne potrawy z Restauracji Pałacowej.
Jakie wielkanocne specjały pałacowa kuchnia poleca? Oto one:
Barszcz biały z kiełbasą (1l) 20,00zł
Kisz jajeczny z białą kiełbasą (125g) 7,00zł
Pasztet staropolski (500g) 14,00zł
Pasztet ze śliwką (500g) 15,00zł
Jaja garnirowane (100g) 2,00zł
Sałatka w szynce (80g) 4,00zł
Schab w galarecie (80g) 6,50zł
Mazurek (700g) 28,00zł
Miodownik (1000g) 26,00zł
Sernik (1000g) 32,00zł
Babka gotowana cała (1450g) 27,00zł
Pascha (150g) 9,00 zł
Odbiór będzie możliwy w Wielką Sobotę (31.03.2018) w Pałacu Nowym w Ostromecku jak i w kawiarni „SZPULKA” w Miejskim Centrum Kultury przy ulicy Marcinkowskiego 12-14 w Bydgoszczy.

Świątecznie na Frymarku bydgoskim
Świąteczne zakupy palce lizać jest okazja zrobić też w niedzielę 10.00-14.00 na Frymarku bydgoskimw Kamienicy 12 (ul. Poznańska 12).
Będzie m.in.: nabiał krowi i kozi, przetwory - w tym słynne powidła strzeleckie, kiełbasy, jajka, miody, ciasta - w wersji fit, jak i dietetyczne, a także tradycyjne wypieki, hiszpańska oliwa i polskie ekologiczne oleje, dania obiadowe na miejscu i na wynos.
Ponadto, gęsina w wachlarzu dań (pierogi, krokiety, zupy), klarowane masło z Bieszczad. Wśród producentów będą Pan Janek i Pani Elżbieta z Leśniczówki, Agnieszka Wróbel z ziołami, będą dodatki do dań od Strzechy.