Zagrożenie:
Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w trakcie badań urzędowych w 3 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Sprawdź również:
Ostrzeżenia GIS: Te produkty mogą szkodzić zdrowiu i życiu!
Wycofany produkt. Ser z bakteriami! Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: ,,SER KORYCIŃSKI SWOJSKI NATURALNY, Ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego”
- Producent: Zarzeccy Sp. z o.o., 16-140 Korycin, Mielniki 19, Wet. Nr Ident. 20117216
- Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp. k., Jankowice, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
- Data produkcji: 01.06.2020
- Data produkcji jest jednocześnie numerem partii.
- Należy spożyć do: 01.07.2020
GIS ostrzega o wycofaniu sera korycińskiego. Zagrożenie:
Jadłeś ten ser? Skonsultuj się się z lekarzem!
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowa Inspekcja Sanitarna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała dystrybutora produktu – Lidl sp. z o.o. sp. k. oraz Inspekcję Weterynaryjną właściwą do kontroli producenta.
Lidl wycofuje ser ze sprzedaży!
Firma Lidl niezwłocznie po otrzymaniu informacji z Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęła decyzję o rozpoczęciu procedury wycofania z rynku przedmiotowego artykułu. Informacja dla klientów zostanie zamieszczona w sklepach, w których sprzedawano artykuł, jest także dostępna na stronie internetowej https://kimjestesmy.lidl.pl/folder_aktualnosci/wazna-informacja-dla-klientow
Producent Zarzeccy Sp. z o.o. natychmiast powiadomił odbiorcę o niebezpiecznym produkcie, który może znajdować się w obrocie. Inspekcja Weterynaryjna rozpoczęła kompleksową kontrolę w zakładzie produkcyjnym.
GIS publikuje zalecenia dla konsumentów
Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają wskazaną partię produktu. Produkt z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym został zakupiony.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Listerioza. Co to za choroba?
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.
Jak dochodzi do zakażenia?
Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
Objawy listeriozy
U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Zapobieganie zakażeniu chorobą listerioza
Głównie polega na:
- zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
- przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
- należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.
- W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.
Ostrzeżenie GIS znajdziesz tutaj (kliniknij, żeby przejść do strony GIS)
Zobacz również:
Tyle kosztuje seks w Polsce. Zobacz raport firmy Sedlak&Sedlak
Uwaga na żmiję zygzakowatą! Latem wzrosło ryzyko spotkania t...
