Ser koryciński ze szkodliwymi bakteriami! Zjedzenie sera może spowodować zachorowanie na listeriozę! [ostrzeżenie GIS - 23.06]

Mikołaj Romanowski
Mikołaj Romanowski
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat o wycofaniu ze sprzedaży sera korycińskiego, który sprzedawany był w sieci Lidl. pixabay, zdjęcie ilustracyjne
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat o wycofaniu ze sprzedaży sera korycińskiego, który sprzedawany był w sieci Lidl. W partii sera wykryto groźne bakterie prowadzące do choroby, która może spowodować zgon! Więcej szczegółów poniżej!

Zagrożenie:
Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w trakcie badań urzędowych w 3 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Sprawdź również:

Ostrzeżenia GIS: Te produkty mogą szkodzić zdrowiu i życiu!

Wycofany produkt. Ser z bakteriami! Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: ,,SER KORYCIŃSKI SWOJSKI NATURALNY, Ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego”
  • Producent: Zarzeccy Sp. z o.o., 16-140 Korycin, Mielniki 19, Wet. Nr Ident. 20117216
  • Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp. k., Jankowice, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
  • Data produkcji: 01.06.2020
  • Data produkcji jest jednocześnie numerem partii.
  • Należy spożyć do: 01.07.2020

GIS ostrzega o wycofaniu sera korycińskiego. Zagrożenie:

Jadłeś ten ser? Skonsultuj się się z lekarzem!

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowa Inspekcja Sanitarna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała dystrybutora produktu – Lidl sp. z o.o. sp. k. oraz Inspekcję Weterynaryjną właściwą do kontroli producenta.

Lidl wycofuje ser ze sprzedaży!

Firma Lidl niezwłocznie po otrzymaniu informacji z Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęła decyzję o rozpoczęciu procedury wycofania z rynku przedmiotowego artykułu. Informacja dla klientów zostanie zamieszczona w sklepach, w których sprzedawano artykuł, jest także dostępna na stronie internetowej https://kimjestesmy.lidl.pl/folder_aktualnosci/wazna-informacja-dla-klientow
Producent Zarzeccy Sp. z o.o. natychmiast powiadomił odbiorcę o niebezpiecznym produkcie, który może znajdować się w obrocie. Inspekcja Weterynaryjna rozpoczęła kompleksową kontrolę w zakładzie produkcyjnym.

GIS publikuje zalecenia dla konsumentów

Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają wskazaną partię produktu. Produkt z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym został zakupiony.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Zdjęcia sera wycofanego ze sprzedaży
Zdjęcia sera wycofanego ze sprzedaży GIS

Listerioza. Co to za choroba?

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Jak dochodzi do zakażenia?

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy listeriozy

U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu chorobą listerioza

Głównie polega na:

  • zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
  • przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
  • należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.
  • W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.

Ostrzeżenie GIS znajdziesz tutaj (kliniknij, żeby przejść do strony GIS)

Zobacz również:

Tyle kosztuje seks w Polsce. Zobacz raport firmy Sedlak&Sedlak

Uwaga na żmiję zygzakowatą! Latem wzrosło ryzyko spotkania t...

Czy będzie powrót kwarantanny i ograniczeń?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3