
Borówka jest rośliną światłolubną, dlatego idealnym miejscem będzie dla niej to nasłonecznione. W cieniu może dojrzewać później. Przy jej uprawie nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Szczególnie w okresach suszy wiosną i latem, gdyż brak wody powoduje, że rośliny słabo rosną i owocują. Należy pamiętać, że służy jej wilgotne podłoże, ale nie to zalane.

Ogromny popyt na borówki amerykańskie spowodowany jest ich wyjątkowymi walorami smakowymi. Są nie tylko smaczne, ale i mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają wiele cennych składników, ważnych dla zapobiegania wielu chorobom lub pomocnych w walce z nimi, jeżeli już wystąpią.

Zdrowotne zalety jedzenia borówek:
zapobiegają nadciśnieniu
poprawiają wzrok
dobrze działają na pamięć
wspomagają układ pokarmowy
zawierają dużą ilość witamin
W tym miejscu warto pamiętać, że wszystkie dobroczynne substancje są najbardziej aktywne w surowych owocach. Oznacza to, że wszelkie ich przetwarzanie, znacznie osłabia ich działanie.

Specjaliści uważają, że borówki amerykańskie najlepiej rosną w glebie o kwaśnym odczynie (pH 3,8-4,8). Ściółkowanie to jeden z najlepszych sposobów na utrzymanie odpowiednich warunków dla roślin. W tym celu można wykorzystać:
korę sosnową,
trociny,
torf wysoki,
igliwie.
Ściółka nie tylko wspiera utrzymanie odpowiedniego pH gleby, ale także zatrzymuje wilgoć i ogranicza rozwój chwastów. Najlepiej rozkładać ją wczesną wiosną oraz jesienią.