Argentyna i Urugwaj uwielbiają mięso na równi z futbolem
W przypadku Urugwaju krajowy Narodowy Instytut Mięsa (INAC) osiągnął porozumienie z Urugwajskim Związkiem Piłkarskim (AUF) na początku tego miesiąca w sprawie dostaw mięsa.
– Reprezentacji narodowej towarzyszy najlepsze odżywianie. AUF jest historycznym ambasadorem naszego kraju i zabierze ze sobą kolejnego ambasadora, którym jest urugwajskie mięso, najlepsze mięso na świecie – powiedział prezes AUF, Ignacio Alonso.
Argentyna i Urugwaj należą do największych konsumentów mięsa na świecie, a asado jest uważane za jedno z najpopularniejszych dań w tych krajach. Asado składa się z różnych kawałków mięsa oraz kiełbasy i jest gotowane na grillu.
Obowiązkowy grill przy świętowaniu zwycięstw Argentyny i Urugwaju
Reprezentacja Argentyny zdecydowała się na zamieszkanie na terenie Uniwersyteru w Dosze, a nie w hotelu, aby mogła korzystać do woli z terenów akademickich, na których bez przeszkód urządzi barbecue.
Obie reprezentacje narodowe również zaliczyły asado podczas ostatnich mistrzostw świata 2018 w Rosji.
– Mate [specjalna herbata], asado [mięso] i piłka nożna idą razem w Urugwaju i są częścią naszej kultury. Chcemy przekazać jakość produktu, naturalną i zrównoważoną, a mistrzostwa świata to optymalny czas, aby to zrobić – powiedział Conrado Ferber, prezes INAC.
„Celeste” trenują w tym tygodniu w Zjednoczonych Emiratach Arabskich przed meczem otwierającym mistrzostwa świata z Koreą Południową, 24 listopada.
Reprezentacja Urugwaju zrobiła już swoje pierwsze asado w luksusowym hotelu Park Hyatt w Abu Zabi, w którym się zatrzymała. Grillem zarządzał Aldo Cauteruccio, szef kuchni reprezentacji Urugwaju.
Selekcjoner Argentyny nie wyobraża sobie zgrupowania bez
Z kolei Argentyna przybyła w czwartek do Dohy w Katarze, gdzie drużyna świętowała asado środowe zwycięstwo 5:0 nad Zjednoczonymi Emiratami Arabskimi. W sumie delegacja argentyńska liczy 72 osoby.
Selekcjoner reprezentacji Argentyny, Lionel Scaloni mówił o znaczeniu asado, jako sposobu na zjednoczenie grupy.
– Moim ulubionym jedzeniem jest asado, ale to coś więcej. Tworzy atmosferę jedności i kolektywnej chemii. To część naszej kultury, argentyńskiej specyfiki. W tym czasie możemy rozmawiać, śmiać się, relaksować i łączyć… Niekoniecznie chodzi o mięso, chociaż je kochamy. Chodzi o bycie częścią grupy i połączenie, które generuje – przyznał Scaloni.
Brazylia stawia na kawę, przyprawy i mąkę z manioku na
Reprezentacja Brazylii nie dołączy do dwóch krajów z Ameryki Południowej w dostarczaniu mięsa do Kataru. Ale kadra selekcjonera Tite przywiezie do Kataru znaną brazylijską kawę i przyprawy, a także 66 funtów (30 kilogramów) mąki z manioku, aby ugotować popularną brazylijską potrawę farofa, ponieważ „Selecao” chcą przywieźć do domu szóste trofeum pierwszy raz od 2002 roku.
Mistrzostwa Świata odbędą się od 20 listopada do 18 grudnia. W meczu otwarcia turnieju gospodarze zmierzą się z reprezentacją Ekwadoru. W tej samej grupie A zagrają z nimi Senegal i Holandia. Reprezentacja Argentyny zagra w grupie C z Arabią Saudyjską, Meksykiem i Polską, a reprezentacja Urugwaju w grupie H z Koreą Południową, Portugalią i Ghaną.
