
Dieta przy refluksie
By zmniejszyć dolegliwości, stosuj zasady zdrowego żywienia, eliminując jednak te produkty, które nasilają dolegliwości. Mogą to być potrawy tłuste, pikantne, kwaśne, mocna kawa, czekolada, słodycze, napoje gazowane i alkoholowe. Przygotowując posiłki, unikaj smażenia na rzecz gotowania, duszenia, pieczenia. Oto szczegółowe przykłady >>>>>

Nabiał
Zakazane są śmietana, tłuste mleko i sery, np. topione czy pleśniowe. Lepiej wybrać chude lub półtłuste mleko i przetwory mleczne, naturalne.

Warzywa - ostrożnie z pomidorami
Unikaj pomidorów i przetworów z pomidorów, cebuli. Uważaj na warzywa kapustne. Większość warzyw, jeśli nie zauważysz po nich objawów choroby, możesz jeść.

Przyprawy
Wykluczone są ostre przyprawy takie jak pieprz i chili, a także musztarda, ocet i nadmiar soli. Dozwolone są ziołowe z wyjątkiem mięty: koperek, bazylia oraz cynamon i wanilia.