
Przez żołądek do serca. Tak bydgoskie firmy karmią pracowników [lista, menu]
Zdrowe dania kuchni azjatyckiej, meksykańskie, mięsne, jarskie, dietetyczne oraz tradycyjne z polskiego stołu, a do tego owoce, warzywa i świeżo tłoczone soki - takie pyszności serwują niektóre kujawsko-pomorskie firmy.
Generalnie jest tak, że pracownicy firm muszą zadowolić się "panem kanapką" lub jedzeniem na wynos. Ale my znaleźliśmy takie przedsiębiorstwa, które stawiają na coś więcej, jak m.in. Atos, Frosta, Vivid Games, Eximo Project, Pesa czy Ikea w Bydgoszczy. Jak karmią pracowników? Pokazujemy na następnych slajdach.
FLESZ OD PAŹDZIERNIKA BEZ DOWODU REJESTRACYJNEGO I OC

Przez żołądek do serca. Tak bydgoskie firmy karmią pracowników [lista, menu]
ATOS BYDGOSZCZ
Nic tak nie sprzyja dobrej atmosferze w pracy, jak wspólne posiłki. Dlatego jeden z zespołów znanej firmy informatycznej Atos w Bydgoszczy, Application Hosting Services, integruje się w ramach inicjatywy „pass the bowl”. Czyli, raz w tygodniu, zawsze w czwartki, ktoś przynosi coś dobrego do zjedzenia dla swojego zespołu. Niedawno jeden z pracowników, Asif, zaserwował prawns masala. To kawałki wybranego mięsa doprawione łagodnymi przyprawami indyjskimi. Wszystkim bardzo smakowało.
- Jednak oprócz tej inicjatywy, obchodzimy np. tłusty czwartek - mówi Ewelina Florkiewicz z Atosa. - Wtedy każdy z niemal 3 500 pracowników otrzymuje pączki lub koktajle przygotowywane na miejscu podczas wellbeing@work week. To tydzień różnorodnych wydarzeń propagujących zdrowe odżywianie, sport, rozwój osobisty.
Na zdjęciu: Po minach pracowników Atosa widać, że bardzo im smakowało indyjskie danie przygotowane przez Asifa z zespołu Application Hosting Services.

Przez żołądek do serca. Tak bydgoskie firmy karmią pracowników [lista, menu]
VIVID GAMES
Nie tylko Atos integruje pracowników przez żołądek, bo również inne firmy, jak np. Vivid Games, bydgoski producent popularnych na całym świecie gier komputerowych.
- Proponujemy im codzienne śniadania w formie szwedzkiego stołu - zdradza Kristina Hryncewicz z Vivid Games. - Korzystają praktycznie wszyscy pracownicy, czyli 90 osób (obok, po lewej stronie zdjęcie zrobione podczas śniadania w Vivid Games - red.). Posiłki przygotowywane są na miejscu. W siedzibie Vivid znajduje się dobrze wyposażona kuchnia. Codziennie są dostępne również świeże owoce, lemoniada i napoje gorące, jak kawa i herbata.

Przez żołądek do serca. Tak bydgoskie firmy karmią pracowników [lista, menu]
EXIMO PROJECT
Kulinarną propozycję dla załogi ma również spółka z branży informatycznej, Eximo Project w Bydgoszczy.
- W tym sezonie pojawił się u nas stojak z owocami (na zdjęciu - red.), to służy owocnej pracy - nie ma wątpliwości Maciej Ligus, specjalista ds. PR w Eximo. - Nasi pracownicy dostają także świeżo tłoczone soki. Tradycją jest, że raz w miesiącu, w czwartki, pracownicy jedzą wspólne, zdrowe posiłki. - Firma zamawia je w bydgoskich restauracjach, ale to nie są dania typu fast food, a pełnowartościowe - zapewnia Ligus.
Dowodem na to są dania z przykładowego menu, m.in. filet z dorsza z warzywami na parze-brokuły, kalafior, marchewka oprószone sezamem z czarnym ryżem; spaghetti z cukinią, bakłażanem i pieczarkami z sosem pomidorowym oprószone parmezanem; królik w jogurcie, na dzikim ryżu, z buraczkiem i kozim serem czy meksykańskie burrito (tortilla z farszem z czerwonek fasoli, papryki i kukurydzy podana z papryczkami jalapeno i jogurtem naturalnym).