Przepisy na najlepsze zupy na świąteczny stół. Najlepsze zupy na Wigilię 2023
Barszcz
Wykonanie:
Przygotuj zakwas. Obierz i pokrój buraki. Włóż do garnka lub naczynia i zalej przegotowaną, ostudzoną wodą. Dodaj 1 łyżkę wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty i dokładnie przykryj. Odstaw na co najmniej 3 dni i przechowuj w temperaturze pokojowej. Codziennie mieszaj zakwas wyparzoną drewnianą łyżką, zdejmując białką piankę z wierzchu.
Przygotowanie barszczu:
1. Ugotuj buraki w skórce, kiedy będą miękkie odlej z nich wodę. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Następnie przygotuj wywar. Gotujemy go jak tradycyjną zupę, czyli obieramy warzywa, wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i grzyby, a na koniec zalewamy wodą i gotujemy około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy ugotowane warzywa. Do barszczu już nam się nie przydadzą, ale można z nich przygotować np. sałatkę jarzynową.
3. Do bulionu warzywnego dodajemy ugotowane i starte na tarce buraki, rozgnieciony czosnek, majeranek. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. Następnie dolewamy 3 szklanki zakwasu buraczanego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Źródło: gurbacka.pl