3 z 9
Poprzednie
Następne
Przepisy na dania z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź te propozycje!
Gulasz wołowy z ziołami (4 porcje)
Składniki:
600 g wołowiny
2 ząbki czosnku
masło
sól i pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
200 ml wody
1 kostka rosołowa (bulion wołowy)
1 łyżka octu balsamicznego
100 ml śmietany
5 zielonych cebulek
50 ml posiekanych świeżych ziół - tymianku, rozmarynu i bazylii
Sposób przygotowania:
Pokrój mięso na kawałki. Obierz czosnek i pokrój na plasterki. Obsmaż mięso na maśle, a potem włóż je do rondla. Lekko zarumień czosnek i dodaj do mięsa. Dopraw pieprzem i suszonymi ziołami. Następnie wlej wodę, ocet, śmietanę i przypraw kostką rosołową. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Posiekaj cebulę i dodaj ją do gulaszu razem ze świeżymi ziołami.
Węglowodany 4 g netto
Ładunek glikemiczny 0,8
Łatwa w przygotowaniu potrawa o niskim ŁG