2 z 9
Poprzednie
Następne
Przepisy na dania z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź te propozycje!
Pierś z kurczaka z kurkami i parmezanem (4 porcje)
Składniki:
4 filety z kurczaka (pojedyncze)
100 ml bulionu (drobiowego lub wołowego)
100 ml białego wina
500 g kurek
masło
1 cebula
trochę rukoli
sól morska i czarny pieprz
100 g parmezanu
Sposób przygotowania:
Oczyść kurki, pokrój je i usmaż na maśle. Smaż aż wyparuje woda i grzyby trochę się zarumienią. Posiekaj cebulę i dodaj ją do kurek i smaż jeszcze kilka minut. Następnie zdejmij patelnie z ognia, dodaj rukolę, wymieszaj ją z grzybami i dopraw solą i pieprzem. Filety z kurczaka obsmaż na maśle na drugiej patelni, dodaj bulion, wino i duś około 10 minut. Wyłóż filety na talerze i obłóż je grzybami. Udekoruj wiórkami parmezanu.
Węglowodany 3 g netto
Ładunek glikemiczny 0,6
Kurczak ma niski indeks glikemiczny niezależnie od sposobu przygotowania