
Opłatek - najważniejszy element wigilijnej wieczerzy - można kupić w wielu miejscach - w każdej parafii, w centrum handlowym a nawet od listonosza!
Ale można także samodzielnie zrobić opłatek wigilijny w domu. W przedświątecznym natłoku obowiązków, łatwo zapomnieć o zaopatrzeniu się w opłatek wigilijny. Opłatek można przygotować samodzielnie w domu.
Sprawdź teraz w naszej galerii przepis na tradycyjny opłatek wigilijny i na opłatek bezglutenowy >>>>>

Opłatek można przygotować samodzielnie w domu. Do pieczenia opłatka w domu warto użyć gofrownicy lub patelni teflonowej.

Opłatek wigilijny – przepis
Opłatek wigilijny sporządza się z dwóch podstawowych składników: wody oraz mąki zawierającej dużo glutenu.
Przepis na opłatek – składniki:
- 120 g mąki pszennej,
- pół szklanki wody,
- łyżka oleju.
Przepis na opłatek – wykonanie:
Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać pół szklanki wody oraz łyżkę oleju. Ciasto dokładnie wyrobić, by nie zawierało grudek. Rozrobioną masę wlać na rozgrzaną patelnię lub do gofrownicy. Piec, aż ciasto zabarwi się na żółto. Wystudzić. Po około trzech tygodniach opłatek zrobi się biały.

Opłatek wigilijny bezglutenowy – przepis[
Osoby uczulone na gluten lub chore na celiakię mogą przygotować opłatek bezglutenowy. Aby go przygotować, wystarczy zwykłą mąkę zastąpić mąką bezglutenową (niskobiałkową, ryżową lub białą gryczaną). Reszta przepisu na opłatek bezglutenowy wygląda identycznie jak w przypadku tradycyjnego opłatka.