Porzeczki – ogólna charakterystyka
Porzeczki (Ribes) to krzewy owocowe z rodziny agrestowatych, obejmujące około 200 gatunków – zarówno dziko rosnących, jak i uprawnych. Odmiany hodowane w Polsce osiągają maksymalnie dwa metry wysokości. Ich gałązki są delikatne, nie mają kolców, liście mają kształt klapowaty, a kwiaty mogą być białe, żółte, czerwone, a nawet brązowe. Porzeczki są cenione zarówno jako rośliny ozdobne, jak i źródło smacznych owoców o szerokim zastosowaniu kulinarnym.
Najlepsze odmiany porzeczek
Wiele osób kojarzy wyłącznie czerwoną oraz czarną porzeczkę, jednak w sklepach ogrodniczych znajdziemy także warianty białe, różowe, czy odmiany hybrydowe. Na które warto zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu sadzonek do ogrodu?
Porzeczka czarna 'Titania' jest ceniona za odporność na choroby i obfite plonowanie
Porzeczka czerwona 'Jonkheer van Tets' dojrzewa wcześnie i ma duże, smaczne owoce.
Porzeczka biała 'Bianka' jest mrozoodporna i ma wyśmienity smak.
Porzeczka różowa 'Holenderska Różowa' charakteryzuje się dużymi, słodkimi owocami.
Porzeczka krwista jest uprawiana głównie jako roślina ozdobna ze względu na ciemnoczerwone kwiaty.
Porzeczkoagrest to hybryda porzeczki czarnej i agrestu, łącząca smak obu owoców.
Pielęgnacja porzeczek – najważniejsze zasady
Porzeczki najlepiej sadzić na stanowiskach słonecznych, ciepłych i osłoniętych wiatru. Preferują one żyzne, przepuszczalne gleby o pH w przedziale 6.0-7.0. Podlewanie porzeczek jest kluczowe dla ich zdrowego wzrostu i obfitego owocowania. Krzewy te preferują wilgotne podłoże, dlatego szczególnie ważne jest regularne nawadnianie w okresach suszy i letnich upałów.
Tricki na owocowanie porzeczki
Nawożenie porzeczki oraz jej przycinanie, jest równie ważne jak wybranie dobrego stanowiska i regularne podlewanie. Dzięki tym dwóm zabiegom porzeczki będą obficie owocować! Kiedy ciąć porzeczki i jak przygotować domowy nawóz? Szczegóły znajdziesz w naszej galerii.
