
Pierniczki lub kruche ciastka na choince – czemu nie? A do tych tradycyjnych warto dodać ciasteczka wyglądające jak małe witraże. Ich przygotowanie jest bajecznie proste. Wystarczy przygotować landrynki, które pod wpływem temperatury rozpuszczą się, a gdy stygnąć stwardnieją, wyglądają jak kolorowe szkiełka.

Przygotuj ciasto na ulubione pierniczki lub kruche ciastka. Surowe ciasto wsadź na jakiś czas do lodówki. Później rozwałkuj je i wycinaj kształty. W tych ciastkach, które mają być witrażami wycinaj wewnątrz dodatkowy kształt, a w powstałą przestrzeń ułóż landrynkę. Kolor "szkiełka" może być spójny z pozostałymi dekoracjami na choince - wszystko zależy od barwy użytych landrynek.

Aby nie było problemu z zawieszeniem ciasteczek na choince, przed umieszczeniem ich w piekarniku wycinamy w nich dziurki. Najlepiej robić to słomką do picia. Po upieczeniu ciasteczek przez powstałe otworki przewleczemy dekoracyjne tasiemki.

Po ostygnięciu ciasteczkowe witraże prezentują się cudnie :) Polecamy!