
Chrupiące ciasteczka
Przygotowanie:
1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
2. Kolejno dodawać jajka.
3. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
4. Ostrożnie wymieszać z płatkami kukurydzianymi, czekoladą i rodzynkami.
5. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i piec 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.

Pierniczki
Składniki:
• 60 dag mąki żytniej,
• 40 dag cukru pudru,
• 15 dag miodu,
• 4 jajka,
• ½ torebki przyprawy do piernika,
• łyżeczka sody oczyszczonej.
Na glazurę i udekorowanie:
• 1 białko,
• trochę soku z cytryny,
• 7 dag cukru pudru lub polewa,
• posypki, migdały, orzechy – według uznania.
Sprawdź, jak przygotować Piernik ▶▶

Pierniczki
Przygotowanie:
1. Zagnieść ciasto z mąki, miodu, jajek, przyprawy do piernika i sody. Pozostawić na noc.
2. Ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami w różnych wzorach.
3. Piec w temperaturze 180 st. C ok. 15 minut.
4. Wymieszać białko, sok z cytryny lub rozpuścić polewę w kąpieli wodnej.
5. Wystudzone ciasteczka posmarować glazurą lub polewą i ozdobić według uznania.