Ostrzeżenie GIS 30.09: Łosoś wędzony na zimno sałatkowy
Zagrożenie
W wyniku urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w liczbie 210 jtk/g [jednostek tworzących kolonię/gram] w jednej próbce określonego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt: Odyssee Łosoś wędzony na zimno sałatkowy, 200 g
Producent: Almar Sp. z o.o., ul. Hutnicza 22, 81-061 Gdynia, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 22051801 WE
Wyprodukowano dla: SCA PR Sp. z o.o., 62-080 Tarnowo Podgórne, ul. Św. Mikołaja 5, Swadzim
Należy spożyć do: 04.10.2020
- Numer partii: 0909/1
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Państwowa Inspekcja Sanitarna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała dystrybutora oraz producenta produktu, a także Inspekcję Weterynaryjną, która kontroluje działania producenta.
Podmiot odpowiedzialny za produkt rozpoczął procedurę wycofywania i informowania konsumentów o wykrytym zagrożeniu, informacja dla klientów:
To powinno Cię zainteresować
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wykrycie Listeria monocytogenes w jednej partii produktu pn. Łosoś wędzony na zimno sałatkowy, 200 g
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
